![]() |
| |||||||
| Tags: etti, ettimquot, itiraf, materazzi, quothakaret |
![]() |
| | LinkBack | Konu Araçları |
| | #1 (permalink) | |||||||||||||
| Bu Alana Reklam Vermek İstiyorsanız Buraya Tıklayınız Dünya Kupası finalinde Zidane'ın kırmızı kart görerek oyundan atılmasına yol açan İtalyan Materazzi, Fransız futbolcuya hakaret ettiğini itiraf etti. İtalyan La Gazetta dello Sport gazetesine göre, Dünya Kupası finalinde Zinedine Zidane'ın kafa attığı Materazzi, "Formasından çekmiştim. Sonra bana dönüp alaycı alaycı konuştu. Küstahça (İstiyorsan daha sonra formayı sana vereyim) dedi. Ben de kendisine hakaret ettim" dedi. Materazzi, bu hakaretin Fransız oyuncunun kız kardeşiyle ilgili olup olmadığı sorusuna ise, "Sahalarda her zaman defalarca duyduğumuz, ağzımızdan çıkan hakaretlerden biriydi" yanıtını verdi. Materazzi, Zidane'a terörist demediğini belirterek, "Zidane'ın annesine sövmedim. Benim için anneler kutsaldır" dedi.
__________________ [Linkleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye olmak için tıklayınız...] [Linkleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye olmak için tıklayınız...] | |||||||||||||
| | |
| Konuyu Beğendin mi ? O Halde Konuyu Arkadaşınız ile Paylaşın =) |
| Okumuş Olduğunuz Sayfayı E-Mail ile Arkadaşınız ile Paylaşın ! |
| | #2 (permalink) | |||||||||||||||||||||
| -Star Gazetesi- Ardan ŞentürkZidane’ı kızdıran kelime: Harki (Çaşıt) KUŞKUSUZ Dünya Kupası finali, bundan böyle, tıpkı 1966 Dünya Kupası finali gibi tarihe geçmiş bulunuyor... Bir farkla... 1966 finalinde karşı karşıya gelen takımlardan İngiltere’nin Almanya filelerine gönderdiği ve ‘gol sayılan’ topun tartışması bugün de sürüyor, yani iş futbolla ilgili... 2006 finali ise, dünya futbolunun yetiştirdiği ender yıldızlardan biri olan Fransız futbol takımının usta ayağı Zinedine Zidane’ın parlak kariyerinin süresinin dolmasına 10 dakika kala İtalyan savunma oyuncusu Marco Materazzi ‘ye attığı kafayla anılacak... Gerçekten... Ne oldu da, Zidane gibi, güngörmüş, binlerce tahrikin içinden sıyrılıp bugünlere gelmiş profesyonel bir futbolcu, takımının kupayı kaybetmesi pahasına böyle bir hareket yaptı... İşin diğer ilginç yanı... Kafayı yiyip, rakibini oyundan attıran İtalyan oyuncu, rakibini ‘tahrik ettiğini’, hatta ‘hakaret ettiğini’ kabul ediyor, ama, ne söylediğini açıklamıyor... Kafayı atıp, kariyerini korkunç bir şekilde noktalayan Cezayir asıllı Müslüman oyuncu Zidane ise hiç bir şey konuşmuyor... Demek, ortada ‘söylenemeyecek kadar ağır’ bir iş var... Gazetecilik, bazen, iğneyle kuyu kazmaktır... Hatta, hiç uzmanı olmadığınız bir konuda en ince detayı yakalamanın telaşıdır... Günümüzde gazetecilik bazen, Google’ı iyi kullanmaktır...Hele mesele, sözünü ettiğimiz türden ‘siyasi boyutları’ yoğun bir iş olunca... Bu satırların yazarı, tam 6 saat 12 dakikasını bütün dünyanın üzerinde konuştuğu ‘kafa atma’ konusunun perde arkasını araştırmaya ayırdı... Rivayet boldu...Her kafadan bir ses çıkıyordu... Ama, Zidane gerçeğinin perde arkasına ulaştıkça, New Republic’in Goal Post yazarı Richard Brown’ın yazdığı doğruya en yakın sonuç çıktı... Amerikalı yazara göre Materazzi, dersini iyi çalışmış, ‘birileri’ ona, Zidane’ı istediği anda çileden çıkartıp, saf dışı bıraktıracak cümleyi söylemişti. O da, aldığı bu taktik çerçevesinde, tam uzatmaların en kritik anında yaptı yapacağını ve şu sözü söyledi: ‘Senin baban da zaten bir harki idi...’ Harki, çok özel bir kelime... Biz de düşman işbirlikçisini ifade eden ‘çaşıt’benzeri bir kelime... Fransa, Cezayir Kurtuluş Savaşı sırasında, yerli halktan yüzbinlerce insanı, para karşılığı silah altına alıyor ve kurtuluş savaşı veren Cezayirli savaşçılara karşı kendi saflarında kullanıyor. Bir çeşit, özgürlük düşmanı, işgal işbirlikçisi insanlar bunlar... Cezayir halkı, bu işbirlikçilere Harki adını veriyor... Çok büyük bir hakaret kelimesi bu... Belgeler, Cezayir’in Fransız işgalinden kurtulmasından sonra, halkın, o öfkeyle, yaklaşık 100 bin ‘Harki’ yi linç ederek öldürdüğünü gösteriyor... Bu ‘harki’lerden yaklaşık seksenbini ise, Cezayir topraklarında savaşmış komutanların inisyatifi ile Fransa’ya kaçırılıyor, yıllarca Marsilya başta, güney illerinde kendilerine ayrılmış toplama kampı gibi yerlerde yaşadıktan sonra ancak 1970’li yılların sonlarında yavaş yavaş toplumla kaynaşmalarına izin veriliyor... Zidane’ın ailesi, 1960’larda Fransa’ya göç edip, Marsilya’ya yerleşenlerden... ‘Harki’ kelimesi, Zidane için her zaman en hassas kelime... Çünkü, Fransa’nın ırkçı politikacılarından Le Pen, bundan yaklaşık altı yıl önce, ‘Bir Fransız olarak Fransa’nın futbolda göçmenler tarafından temsil edilmesini kabullenemiyorum, biz iktidara geldiğimizde Fransa’yı gerçek Fransızlar temsil edecek’ dediğinde, yardımcılarından biri, kamuoyunda yaşanılan sert tepkiyi yumuşatmak için, ‘Zidane hariç, çünkü onun babası bir harki’ydi’ demiş, konuyu kamuoyunun gündemine taşımıştı. Zidane, babası İsmail’in bir harki olduğu iddialarını her zaman reddetti ama, bu durum, Ekim 2001’de ünlü Stade de France’de ilk kez bir ‘dostluk maçı’ için karşı karşıya gelen Cezayir-Fransa milli takımlarının maçına çok sert yansıdı... Zidane topu ne zaman ayağına alsa, Cezayirli taraftarlar ‘Zidane-Harki’ diye bağırıyor, Cezayir tribünleri, Zidane’ı bir Harki olarak gösteren posterler ile donatılıyordu... Nitekim, ‘dostluk maçı’ sahaya giren bir seyircinin yarattığı kaos ortamında ‘yarım kaldı!’ Kendini her zaman ‘Cezayir asıllı bir Fransız’ ve ‘laik bir müslüman’ olarak tanımlayan Zidane, o dönemden bu döneme, Harki kelimesi karşısında çok zayıftı... Ve Materazzi’ye ‘taktik verenler’, usta futbolcunun bu zaafını çok iyi biliyorlardı... Şimdi! Materazzi, söylediği kelimenin ucunun ‘ırkçılığa’ dayandığını biliyor ve açıklayamıyor. Zidane ise, büyük bir olasılıkla, kendisi ve ailesinin bugünü ve geçmişiyle ilgili son derece ‘tehlikeli’ bir kelimeyi gündeme getirmemeye çalışıyor. | |||||||||||||||||||||
| | |
![]() |
| Bookmarks |
| Şu an bu konuyu görüntüleyen kullanıcı sayısı: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| |