Bu sözler çok konuşulacak! Bu Alana Reklam Vermek İstiyorsanız Buraya Tıklayınız İtalya'nın Fransa'yı Dünya Kupası finalinde yenmesinin ardından İtalya Senatosu Başkan Yardımcısı Roberto Calderoli'nin sarfettiği sözler, iki ülke arasında diplomatik krize yol açtı. Calderoli'nin final maçı sonrası, "Fransa zenci ve Müslümanlarla dolu bir takım. Aralarında komünistler de var. Tüm bunları mağlup etmek aynı zamanda siyasi bir zaferdir" şeklindeki sözlerine Fransa'nın Roma Büyükelçisi Yves Aubin de La Messuziere'den tepki geldi. La Messuziere, "Bu beyanat kabul edilemeyecek ve kınanması gerekecek niteliktedir.Ancak bu sözlerin İtalyanların düşüncelerini yansıtmadığına inanıyorum" diyerek protestosunu dile getirdi. Gelişmeler üzerine senatonun basın bürosundan bir yazılı açıklamayla, Senato Başkanı Franco Marini'nin Büyükelçi La Messuziere'ye bir mektup yazarak, Calderoli'nin beyanatından dolayı özür dilediği belirtildi. Mektupta, "Calderoli'ye atfedilerek yayınlanan beyanattan derin üzüntü duyuyorum. Fransa'ya beslediğimiz saygı ve taktiri, şahsım ve senato adına şhsınıza belirtmek isterim" ifadesinin yeraldığı belirtildi.
BU SÖZLER ÇOK KONUŞULACAK
Ancak gelişmelere karşın Calderoli bugün aynı sözlerini tekrarladı ve, "Ben, Fransız Milli Takımı'nın zenciler, Müslümanlar ve komünistlerden oluştuğunu söyledim. Bu açık ve nesnel bir gerçek. Bu üç nitelemeye herhangi bir sıfat eklemedim. Şimdi bana kızıp alınanlar ve özür dilememi isteyenler bunu hangi sıfatla yapıyor? Yarası olup gocunanlar mı var. Fransa benim için övünç duyamayacağım sömürgeci geçmişinden dolayı çeşitliliği olan bir milli takıma sahip olabilir. Ama bir Avrupa takımında 11 oyuncudan 7'sinin zenci olduğunu görüp birileri şaşırmışsa bunda benim suçum ne? Barthez, Fransa ulusal marşı yerine sosyalist etternasyonel marşını söylemiş ise benim suçum ne? Biri Mekke'yi Beytülhalim'e tercih etmişşe benim kabahatim değil. Kimseyi yargılamadım.
Dediklerimden utanç duymuyorum. Paris, kafa vuruşu yerine beyin vuruşunu birbirine karıştırıp, Zidane'a dahi demeyi yeğleyenlerin olduğu bir şehir" dedi. |